de Franse tuin in juni

Het Franse vakantiehuis is ongeveer 10 jaar in het bezit van de familie. In die tijd is er een hoop gebeurd om de tuin weer in de oude glorie te herstellen. Tegelijkertijd is het een ontzettend leerzaam project want we zijn er niet elke week dus de tuin moet zichzelf redden. In deze terugkerende blog krijg je dus niet alleen de  successen en triomfen te zien, maar ook onze uitdagingen en lessen die we hebben geleerd.

 

bloeiende salie

zelfzaaiende margrieten

Afgelopen week zat ik voor het eerst in jaren alleen in het Franse vakantiehuis. Er moest gemaaid worden dus het doel was duidelijk. Het weer was prachtig en de zon fel dus besloot ik elke dag een paar uur te maaien, een paar uur borders te fatsoeneren en mezelf op veel tijd in de hangmat te trakteren.

We hadden al een aantal weken niet gemaaid wat meestal betekent dat alles wat er normaal zou groeien de kans krijgt om eens flink te bloeien. Ook dit jaar was het niet anders en hebben de margrieten heel erg hun best gedaan om zoveel mogelijk gras te vullen. Het resultaat was magnifiek en mooier dan je zelf had kunnen bedenken.

De Franse tuin is ook een goed inzicht in hoe ons klimaat er over niet te lang uit gaat zien. Het huis ligt in de Picardie wat niet enorm zuidelijk ligt maar wel zorgt voor koudere winters en warmere zomers. De zware kleigrond vraagt ook nog eens een uiterste van een gemiddelde tuinplant. Die moeten namelijk tegen natte voeten in de winter kunnen en knetterharde grond in de zomer. Daar krijgt de plant wel ontzettend voedingsrijke grond voor terug.

De zware kleigrond vraagt ook nog eens een uiterste van een gemiddelde tuinplant. Die moeten namelijk tegen natte voeten in de winter kunnen en knetterharde grond in de zomer.

Planten die het eigenlijk altijd goed doen in deze tuin die regelmatig aan haar lot overgelaten wordt?

  1. Kattenkruid (Nepeta)
  2. Malva’s
  3. Hibiscus
  4. Rozen
  5. Daglelies
  6. Pioenrozen
  7. Fijnstraal (Erigeron karvinskianus)
  8. Alliums
  9. Papavers
  10. Sedem