VISIE

Elke tuin is een klein stukje Nederlandse natuur

Een groene tuin kan je ontzettend veel plezier en rust geven. Buiten zijn is nou eenmaal erg goed voor je. Ik wil graag dat de tuin behapbaar blijft voelen en daarmee een prettige plek voor je wordt. Ik geloof dat een groene tuin iedereen een stukje gelukkiger kan maken en daar help ik graag aan mee!

20230914 MLV RAW-1121

Ik ben Ecologisch Tuinontwerper en ontwerp groene, bloemrijke en ecologische tuinen! Wat betekent dat ik tuinen ontwerp die mooi zijn, passen bij jouw leven en goed zijn voor mens en dier. Een echte tuin mag romantisch zijn, weelderig, veel leuke plekjes hebben en door de seizoenen heen verrassen en uitnodigen om tussen het groen te genieten.

Als kind was ik al meer buiten dan binnen te vinden en was ik altijd creatief bezig. Ik heb een gecombineerde achtergrond van onder andere product (TU Delft, Industrieel Ontwerpen) en meubelontwerp (HDK Gothenburg, Furniture Design) en vind het dus ook belangrijk dat ook pergola’s, schuurtjes, kliko’s, kinderspeeltoestellen en alle andere ‘meubels’ in je tuin goed uit de verf komen en passen bij het ontwerp. Tuinieren was altijd al van mijn hobbies en ik ben graag buiten in het bos, de tuin of in de testtuin te vinden. Om mijn hobby en achtergrond te combineren heb ik de opleiding Ecologisch Tuinontwerper gevolgd en werk ik nu al een aantal jaar aan ontwerpen voor tuinen door heel Nederland. Ik ben een spons voor informatie en vind het enorm leuk om alles wat ik lees uit te proberen. In de testtuin experimenteer ik met nieuwe plantencombinaties en probeer ik methodes uit om voor jou het onderhoud zo makkelijk mogelijk te maken.

In mijn portfolio kun je een selectie zien van een aantal van mijn projecten. Elk ontwerp is uniek en aangepast aan de wensen en behoeften van de klant. Een deel hiervan zijn projecten die ik heb gemaakt in mijn tijd bij Studio May & June. Van kleine stadstuinen tot ruime landelijke tuinen, elk ontwerp is uniek en aangepast aan de wensen en behoeften van de klant!

Marie-Louise

Een tuin om in te leven

Tuinen zijn er om in te leven! Het is mijn doel om jou zoveel mogelijk tijd in de tuin te laten doorbrengen op een manier die bij je past! Tijdens de intake bespreken we niet alleen de wensen die je voor de tuin hebt maar ook wat er in de praktijk echt bij jouw leven past. Als je een echte tuinier bent, zorg ik dat je lekker veel te doen hebt in je tuin. Wil je juist in het weekend buiten een boek lezen in een fijne stoel? Dan zorg ik dat daar een fijn plekje voor komt en de beplanting niet te veel werk kost. Wil je graag met heel het gezin zoveel mogelijk buiten kunnen eten? Dan zorgen we voor een plek in de zon en de schaduw waar je dat kunt doen.

 

Elementen die je in elke Grondbeginselen tuin terug kunt vinden;

 

  • Meerdere terrassen voor eten, relaxen, samen komen
  • Bomen op strategische plekken voor schaduw en meer vogels
  • Verrassende doorkijkjes (ook vanuit het huis)
  • Groen als hoofdrolspeler
  • Een plek voor praktische zaken zoals een opslag voor kliko’s, fietsen, compost, tuingereedschap
IMG_1718 Large
b3fbb21d-8537-498a-aa81-8fb014d9aa56 2

Ecologie

Ecologie in de tuin beslaat verschillende onderdelen. Het gaat om de samenwerking van je bodem met de planten en de dieren die boven de grond leven. Het stukje tuin waar je in mag tuinieren is namelijk een stukje natuur. Om jouw tuin ecologisch te maken willen we er dus graag voor zorgen dat alles in de tuin in een kringloop werkt. Water wat in de tuin valt moet weer gebruikt kunnen worden door je planten, organisch materiaal uit de tuin willen we weer terug geven aan de bodem en alle beestjes in de tuin willen we in evenwicht met elkaar laten leven.

 

In de praktijk betekent ecologisch tuinieren onder andere dat je geen gif gebruikt en zo natuurlijk mogelijk alles oplost. Het voordeel aan ecologisch tuinieren is dat als je zorgt dat de bodem en het bodemleven voor je gaan werken, je een stuk minder moeite hoeft te doen om je tuin gezond te houden.  Ik kijk goed wat voor grondsoort je hebt en hoe we de positieve aspecten daarvan kunnen benutten, waar we de grond kunnen verbeteren zodat je bodem gezond wordt en welke planten daar goed op groeien. Om zoveel mogelijk insecten in jouw tuin te helpen gebruik ik een mix van inheemse planten en cultivars.

Onderhoud

Een goed ontworpen tuin vereist wat onderhoud, maar dit hoeft niet heel je weekend in beslag te nemen. We kijken samen naar een onderhoudsplan dat past bij jouw tijdsbeschikbaarheid en wensen. Ik gebruik bijvoorbeeld veel bodembedekkers zodat onkruid ook minder de kans krijgt. Daarbij help ik je op weg na het ontwerp proces met wat tips en tricks hoe je het beste (gifvrij) het onkruid in je tuin kunt aanpakken. Door de juiste planten voor de juiste plek uit te kiezen maak ik beplantingsplannen die bij jouw bodem passen en daardoor je planten zo veel mogelijk groeikans geven. Daarnaast kijken we ook naar de groeimogelijkheden van je tuin. Wil je bijvoorbeeld op termijn een grotere moestuin of fruitbomen? Moeten er nu een schommel en trampoline in de tuin komen maar mag die in de toekomst weg? Dan ontwerp ik een tuin die niet alleen qua groen maar ook qua gebruik meegroeit. Aan het einde van het ontwerp proces krijg je van mij ook een beginnersguide voor tuinieren waarin je tips en tricks kunt vinden en vertel ik je waar je, zodra jij daar klaar voor bent, meer informatie kunt vinden! Ik geloof echt dat iedereen kan tuinieren en daar een hoop plezier uit kan halen!

20230914 MLV RAW-1313
IMG_9445

Stijl

De Grondbeginselen tuinen zijn een mengeling van allerlei invloeden maar zijn een combinatie van de Natuurlijke Tuin met Modern Engelse invloeden. Ik let bij het ontwerp altijd op de bouwstijl van het huis en zorg dat de materialen daar op aansluiten. Door mijn product ontwerper achtergrond heb ik een fascinatie met materialen en vind ik het erg leuk om daar mooie combinaties in te maken. Ik probeer niet meer verharding dan nodig is te gebruiken in een tuin maar vind het ook belangrijk dat de tuin praktisch goed gebruikt kan worden. Ik breng het liefst schaduw in de tuin door bomen en klimmers in te zetten. Alle bouwwerken die nou eenmaal nodig zijn in een tuin (schuur, fietsenstalling etc) moeten in het geheel passen en aansluiten bij het ontwerp. Daarbij ontwerp ik de tuin ook op het zicht vanuit het huis. Het doel; zorgen dat alle ramen in het huis kleine schilderijtjes van groen worden. En natuurlijk erg belangrijk, de tuinen die ik ontwerp zijn in de basis groen!