Duurzame Kwekerijen

Het is soms moeilijk te geloven maar de meeste planten die bij tuincentra staan zitten vol met pesticiden en gif. Deze pesticiden vinden via de nectar een weg in de vliegende bestuivers in Nederland. Juist omdat bijen, hommels en al het andere vliegends van plant naar plant gaat hopen die gifstoffen zich enorm op. Door te kiezen voor biologische planten en bollen dragen wij bij aan een duurzame toekomst in de tuinen. Daarbij is het ook een stuk beter voor de bodem waar deze planten in komen te staan. 

Maar hoe herken je nou of iets biologisch is? Biologische planten hebben een SKAL-keurmerk of NL-greenlabel keurmerk. Als je dit tegenkomt in het tuincentrum kun je ervanuit gaan dat het biologische planten zijn. Kwekerij Griffioen maakt biologische planten voor grote afnemers zoals tuincentra. Je kunt deze potten herkennen aan het golvende kaartjes. Op de kaartjes staat Hello Garden. Via hun qr-code kun je meer over de plant opzoeken.

Op de kaart hieronder kun je duurzame kwekerijen vinden bij jou in de buurt . Let op; sommige van deze kwekerijen zijn niet skal-gecertificeerd. Op hun site kun je vaak lezen waarom zij dat niet hebben. Merendeel is omdat het lastig voor kleinere kwekerijen is om dit jaarlijks aan te vragen. Een deel is omdat ze bijvoorbeeld nog wel turf gebruiken in de aarde. Van al deze kwekerijen kun je ervan uit gaan dat ze geen schadelijke stoffen voor mens en dier gebruiken.

Bij kwekerijen koop je veelal p9 potjes. Die groeien heel snel uit tot grote planten. En ze klappen niet zo in elkaar als de meeste tuincentrum planten.

Het leuke aan kwekerijen bezoeken is dat je daar mensen vindt die enorm veel kennis hebben en heel graag hun tijd en energie besteden aan de wereld zo duurzaam mogelijk maken. Veel kwekerijen hebben ook nog eens speciale evenementen in het jaar om de de plant van dat moment te vieren. Wil je graag zien hoe planten uitgroeien? Dan is het nog leuker om naar kwekers te gaan. Vaak hebben ze moederbedden waar je volwassen exemplaren kunt zien. Het zijn heerlijke groene plekken vol met mensen met een passie voor tuinen en tuinieren. Echt een aanrader!