Houd je tuin koel

Met de zomer in volle gang genieten velen van ons van het warme weer en zoeken we naar schaduwrijke plekken in onze tuinen om verkoeling te vinden. Het is ook het moment waarop we planten water geven en ervoor zorgen dat ze de warme dagen doorkomen. Maar wat kunnen we doen om onze tuinen in de toekomst minder warm te maken?

 

Verticaal groen

Het planten van bomen is een krachtige strategie om natuurlijke schaduw te creëren in je tuin. Bomen bieden niet alleen verkoeling, maar verlagen ook de omgevingstemperatuur en verminderen het risico op hittestress voor andere planten. Overweeg ook het toevoegen van pergola’s met klimplanten om extra schaduw te creëren en een koeler microklimaat te bevorderen. Overkappingen lijken een fijne oplossing om schaduw te creëren maar warmte blijft er enorm onder hangen, dat is bij een boom veel minder!

Bodembedekkers

Een belangrijke stap is ervoor te zorgen dat de bodem in je tuin bedekt is met een dikke laag bodembedekkers, zoals mulch of organisch materiaal. Deze bedekking helpt de bodem koel te houden, vermindert verdamping en beschermt de wortels van planten tegen extreme temperaturen. Daarbij zorgt het er ook voor dat de voeding beter in de bodem blijft en niet weg brandt of spoelt.

Nog meer planten

Een essentieel aspect van het creëren van een koelere tuin is het maximaliseren van groen en beplanting. Planten en borders vol bloemen hebben een natuurlijk verkoelend effect op de tuin in vergelijking met harde stenen oppervlakken. Groene bladeren absorberen zonnestralen en verminderen de hitte in de omgeving. Bovendien zorgen planten voor verdamping, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt en de temperatuur daalt. Vul je tuin dus met lekker veel planten, struiken en bloemen om een natuurlijke oase te creeëren.

Van grijs naar groen

Verharding in je tuin, zoals betonnen of stenen bestrating, absorbeert warmte en straalt dit uit, waardoor de omgevingstemperatuur stijgt. Probeer het gebruik van verharding tot een minimum te beperken. Als je toch verharding gebruikt, kies dan voor materialen met veel voegen, zoals waaltjes. Deze voegen zorgen voor waterafvoer en verminderen de hoeveelheid warmte die wordt vastgehouden

Hitte helden

Kies voor hittebestendige planten op droge plekken in je tuin. Deze planten zijn aangepast om goed te gedijen in hete en droge omstandigheden. Enkele voorbeelden van hittebestendige planten zijn Nepeta (kattenkruid), Gaura, Miscanthus (prachtriet), Verbena (ijzerhard), Agastache (dropplant) en Linaria (vingerhoedskruid). Ze vereisen minder water en kunnen de uitdagingen van hittestress beter doorstaan.

Waterweelde

Waterpartijen zorgen voor verkoeling en verhogen de luchtvochtigheid, waardoor de temperatuur in de omgeving wordt verlaagd. Een vijver kan ook dienen als een drinkplaats voor vogels en andere dieren, waardoor het ecosysteem in je tuin wordt bevorderd.
Omring je terrassen met beplanting zodat je niet grote stukken verharding bij elkaar plaatst. Om die reden is een terras aan huis ook niet handig qua warmte. Een hoop van de warmte zal zo het huis in weerkaatsen.

Je hoeft echt niet meer bang te zijn om bomen in je tuin te zetten. Met de hete zomers zal je nooit teveel schaduw gaan krijgen.

Als we steden en bebouwde gebieden willen afkoelen kan onze eigen achtertuin daar een mooie rol in spelen. Dus daag de hele straat uit en zorg dat de voor en achtertuinen weer groen worden. Plant boomspiegels aan en creeër schaduw. Heb je weinig groen in de straat? Schrijf de gemeente aan en maak een plan met je buren.