Hittestress in de tuin

Met de steeds vaker voorkomende hittegolven en extreme temperaturen kan de tuin een heerlijk schuilplekje worden. Des te meer reden om je tuin de hitte door te helpen! Hoge temperaturen en droge omstandigheden kunnen een aanslag zijn op je planten maar gelukkig zijn er enkele tips & tricks om dit zoveel mogelijk tegen te gaan!

Geef het liefst ’s avonds water

Door pas water te geven als de temperaturen dalen hebben de planten voldoende tijd om water op te nemen voordat de volgende hete dag aanbreekt. Vermijd echter het besproeien van planten zelf tijdens de warmste uren van de dag omdat de druppels op de bladeren het blad kunnen verschroeien en het water toch te snel verdampt.

Gebruik mulchmateriaal

Door de grond te bedekken met mulchmateriaal verdampt er minder vocht en kan de grond minder opwarmen. Denk aan materialen zoals wol, houtsnippers, stro of zelfs bladeren die je voorhanden hebt. Bovendien wordt de mulch door het bodemleven opgenomen en zorgt ervoor dat de bodemstructuur beter wordt.

Geef gericht water

Tijdens perioden van hittestress is het beter om planten die het echt nodig hebben voldoende water te geven, in plaats van alle planten een beetje. Sommige planten zijn beter bestand tegen droogte dan andere, dus het is belangrijk om je waterbronnen te concentreren op degenen die het het hardst nodig hebben. Planten die slap gaan hangen of gekrulde bladeren krijgen geven een duidelijk teken van verdroging!

Herstel verdroogde potten

Potten en containers kunnen snel uitdrogen tijdens periodes van intense hitte. Als je merkt dat je potten verdroogd zijn, dompel ze dan volledig onder in een emmer met water om het vocht te laten opnemen. Laat ze voldoende tijd weken, zodat de aarde het water volledig kan absorberen. Dit helpt de planten te herstellen en voorkomt verdere schade.

Terugknippen en hergroei bevorderen

Als de bladeren van planten zijn aangetast door hittestress en niet lijken te herstellen, kun je overwegen om ze terug te knippen. Door de beschadigde delen te verwijderen, kan de plant zijn energie richten op het bevorderen van nieuwe groei.

Let op de vocht vasthoudend vermogen

Als het water van de grond lijkt af te stromen of direct wegloopt, is de grond waarschijnlijk te droog om het water goed op te nemen. In dit geval is het handig om het watergeven in fasen uit te voeren. Geef eerst een kleine hoeveelheid water, laat het in de grond trekken en geef vervolgens nog een keer water. Op deze manier krijgt de grond de kans om het water op te nemen en voorkom je verspilling

Het liefst geven we natuurlijk water uit eigen opgevangen water. Is je regenton leeg en moet je met kraanwater aan de slag? Vul dan gieters zodat je goed op de voet van de plant kunt richten. Met een sproeier ben je al snel alle aarde in de tuin aan het bevochtigen en gebruik je veel meer water dan misschien nodig is.

Succes!