MAART IN DE TUIN

Yesss de eerste zonnestralen komen binnen! De dagen zijn langer gevuld met daglicht en dat merk je niet alleen aan je eigen levenslust. Je hoort steeds meer vogels die de voorbereidingen treffen voor nestjes vol eieren en er wordt wat afgescharreld in de tuin.

Steeds meer bollen kleuren de borders weer groen en als je veel bollen hebt staan dan heb je nu ook de eerste kleur terug de tuin in geplant. De irisjes staan bij mij nog fier te bloeien in puntjes van licht blauw maar die worden binnenkort afgewisseld door de volgende golven van bloembollen pret. Krokussen voeren in de voortuin de boventoon en worden aangevuld met een iets te geel narcisje. Ik weet zeker dat ik die als een zachtgele “Elka” variant ooit heb geplant maar in dit deel van het jaar kun je niet te puristisch zijn en dus laat ik ze nu voor het tweede jaar mijn kleurenschema overhoop bloeien.

Er zijn ook wat vaste planten die nu in actie komen. Zo is het longkruid een mooie dankbare bloeier waar de wakkere hommels en bijen dankbaar gebruik van maken. Het is geen enorm opvallende plant maar deze inheemse bodembedekker doet het goed in de schaduw stukken en charmeert door de gestippelde bladeren en de diverse kleuren bloemen. Een dankbaar plantje om te planten in stukken waar de vaste planten later opkomen. Zo krijgen ze in de zomer schaduw van de bladeren en heb je in maart groen en bloei.

Dit jaar geeft Maart me een tegenstrijdig gevoel. Ik ben maar wat dankbaar met de vroege bloei na de centimeters regen die we hebben gehad, maar ik voel dat dat geen goed nieuws is.

In Maart heb je al snel licht tot half 7 ‘s avonds. Dat lijkt niet veel maar geeft je de kans om na de werkdag nog wat te doen in de tuin. Voor mij staan op de planning om het zevenblad wat weer vanaf de buren de tuin in komt weg te halen, de digitalis zaailingen een plekje te geven, de kweekkas tevoorschijn te halen, de eerste groente & bloemen voor te zaaien en om nu echt plannen te maken voor het vervangen van planten die het niet goed doen.

Ook heb ik er een mogelijk nieuw side-project bij! Groenadoptie. Bij ons in de straat zijn twee stukjes armzalig gras te vinden die de toegang tot een parkeerterreintje bieden. Ons dorp is een bijzonder gezellig lintdorp met mooie Zaanse huizen dus een goed bloeiende border zou niet mistaan. Binnenkort meer informatie over dit project.

Doordat het groen overal tevoorschijn komt krijg je de kans om je vazen binnen weer te vullen. Dus knip wat verse takken met het eerste versgroen en breng die lente naar binnen. In de testtuin komen ook de eerste narcissen op die ik van vorige jaren nog heb staan. Perfecte bloemen om te knippen voor binnen. Mocht jij dit jaar ook potten vol met bollen hebben, gooi die dan niet weg als je de potten vult met zomer bloeiers. Zoek een verloren stukje tuin en maak je eigen plukborder.